SVT göder myten om musikalbumets död

31 Okt

På morgonen kan man varje vecka sitta framför morgonteven i SVT och få nya filmer, nya böcker och nya dataspel presenterade och recenserade. Men musiken har av någon anledning hamnat utanför.

Eller. När det är melodifestivalstider genomsyras SVT:s morgonteve av musik, vad som än händer i världen är det ändå Melodifestivalen som är det viktigaste. Men när det gäller den övriga musiken, som inte är enstaka tävlingslåtar och som inte administreras av SVT, då är det tyst.

SVT bidrar verkligen till försöken att begrava albumet, det sammanhållna verket, varken det nu är på cd eller LP.

För albumet är en konstnärlig helhet, det som närmast kan liknas vid en bok, en film eller för den delen ett dataspel. De enstaka låtarna är här bara en del av helheten.

Albumet kan liknas vid konstnärens utställning av sina senaste alster, en teaters uppsättning av en pjäs eller en film med alla dess olika scener.

Enstaka låtar finns det forum för, det finns topplistor av olika slag, men ett album måste också recenseras som en sammanhållen enhet.

Vad är det som hindrar SVT från att recensera musikaliska alster?

Det är en myt att musikalbumet är dött. Det är till och med så att det hela tiden uppstår nya små skivbolag. Exempelvis har väl aldrig så många svenska jazzalbum utkommit som i dag.

Liksom en teaterföreställning, en bok, ett seriealbum, en film, en konstutställning, så kommer albumet att överleva.

Albumen har en stor betydelse i musikhistorien, och jag ser ingen anledning till att de inte skulle fortsätta att spela en roll. Enstaka låtar kan ha hitpotential men det är med albumen man orienterar sig i musikhistorien. Det är också med albumen som lyssnaren har en chans att få en djupare förståelse för artisten.

Utube och de snabba klippen i all ära, men jag tror att det finns ett tryck och en önskan från musikerna att få skapa något större, och från lyssnarna att få höra något längre och mer sammanhållet. Albumet ger artisten en större plattform att uttrycka sig och det ger åhöraren en djupare upplevelse att förhålla sig till.

Så jag tror inte att albumformen kommer att dö, möjligen, genom den tekniska utvecklingen, omskapas inom sina egna ramar.

SVT tror sig vara rätt i tiden när man recenserar dataspel men inte musikalbum. När man i själva verket, med sitt tigande, visar att man gått på myten om att albumformen är död.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: