Birdman och Fountain Woman

16 Jan

En händelse som såg ut som en tanke. Samma dag som jag var och såg filmen om Birdman i Stockholm så dog Fountain Woman i Rom.

De hade ödet gemensamt, att hos publiken alltid kopplas samman med en roll de inte kunde smita ifrån.

I filmen gör Riggan Thomson (som spelat superhjälten Birdman i flera filmer) tappra försök att skapa sig en karriär bortom sin superhjälte, men hans förflutna tittar alltid fram bakom hörnet. Samma öde drabbade Fountain Woman, Anita Ekberg, genom hela livet. Scenen i Federico Fellinis film La Dolce Vita, där hon vadar i Fontana di Trevi, kom hon aldrig ifrån.

Det förflutna bär man alltid med sig. Vissa påminns om det oftare än andra. Anita Ekberg verkade ha försonats med sitt öde och gjorde i intervjuer till och med en grej av det. Hon brukade tala om att det var hon som gjorde Fellini känd.

Men filmens Riggan Thomson kämpar fortfarande med att bli av med stämpeln som Birdman, att bli erkänd som en seriös skådespelare.

Riggan Thomson spelas i filmen av Michael Keaton, som även han har ett förflutet som han fortfarande förknippas med. Han spelade Batman i två filmer i början på 1990-talet, så huvudrollen i Birdman kan sägas vara ett försök av honom att en gång för alla göra upp med sitt förflutna.

Och han lyckas väldigt bra med det, han gör ett fantastiskt porträtt av en superhjälte som vill visa att han kan annat än porträttera superhjältar. Kanske kan man säga att han lyckas bättre med det än den rollfigur han spelar i filmen.

Riggan Thomson vill visa sina talanger som seriös skådespelare genom att sätta upp pjäsen ”What we talk about when we talk about love” på Broadway. Regissören Alejandro González Inárritu har gjort ett kammardrama där han på ett nyskapande sätt använder teaterns trånga innandöme till att skapa den dramatik som omgärdar uppsättningen. Filmen är gjord i ett stycke där skarvarna mellan scenerna är utsuddade och där musiken spelar en viktig roll.

Filmen skulle lätt kunna bli övertydlig men Inárritu har lyckats undvika detta, bland annat genom att lägga ut ett nätverk av snåriga relationer mellan skådespelarna. Riggan Thomsons förflutna som Birdman tar sig dock ständigt upp genom nätet och hotar hans nya roll som Broadwayskådespelare.

Till sist ger han dock upp (på sitt eget sätt) och, liksom Anita Ekberg, försonas han med sitt öde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: