Björn Jansson skapar egen sfär

23 Feb

Sammanflätade med varandra i långa slingrande melodier blåser tenorsaxofonisten Björn Jansson och trumpetaren Jonte Bentlöv från Faschings scen.

Musiken är egen, i dubbel bemärkelse. Dels är den ovanlig, dels är allt material skrivet av Björn Jansson.

Det är suggestivt, ibland på gränsen till sövande, väldigt vackert ibland, då och då med snabbare passager.

I botten målar pianisten Adam Forkelid bakgrundsfärger genom att plocka bland tangenterna. Basisten Clas Lassbo hjälper till med grunden, på ett mera handfast sätt. Daniel Fredriksson bakom trummorna bryter upp deras arbete, man skulle nästan ibland kunna säga att han förstör det. Men det behövs för att musiken ska leva. Bästa exemplet är låten ”Rastlös psalm” där Fredriksson står för det rastlösa och de övriga för det lugna, sakrala.

Som sagt, Björn Jansson är lite av en särling i svensk jazz, inte som person, men han har skapat en egen värld med sina melodier och sitt sätt att framföra dem. Tidigare gjorde han det tillsammans med trombonisten Tobias Wiklund, men nu ihop med trumpetaren Jonte Bentlöv. På Fasching sker detta samarbete faktiskt för första gången på scen, ett faktum som är väldigt svårt att upptäcka.

Även om temadelen dominerar mer än brukligt inom jazzen, hindrar det inte att han och hans medmusikanter kan brista ut i långa soloinsatser. Björn Janssons solo i ”Blues” är både skickligt och känsligt och visar att han fungerar även i andra världar än sin egen konsekventa sfär.

Björn Jansson har inte skrivit ny musik på två år, avslöjade han. Kanske är det dags att sätta sig ned och skriva! För hans form av musik behövs även framledes i svenskt jazzliv, det visade konserten på Fasching.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: