På buss 414 med Nacka Forum

23 Maj

Ackompanjerad av Nacka Forums trummis, Kresten Osgood, på piano, berättar Jonas Kullhammar om hur bandets turnébuss blivit stående med trasig växellåda, därav den lite sena konsertstarten på Fasching denna torsdagkväll.

En berättelse med många poänger, men frågan är om man tror på den.

Å ena sidan kanske gruppens instrumentarsenal kräver en buss för att ta sig mellan spelplatserna, å andra sidan: hur många platser finns det för ett ”svårt” jazzband att spela på?

Jonas Kullhammar är dessutom en lustigkurre och hans mellansnack är väldigt roande.

”Det är en kompensation för att vi spelar så konstig musik”, som han själv förklarar snacket mellan låtarna.

Även trummisen Kresten Osgood är en lustigkurre och kommer med inpass inte bara på trummorna. Han berättar både historier och håller på att slå in tangenterna på pianot med sina armbågar, nästan som på Moderna Muséet på 1960-talet.

När bandet väl spelar så är det en musik som mixtrar med allt; med instrumenten, med tonerna, med takten och rytmiken.

Den söker sig fram, ibland blixtsnabbt, ibland långsamt.

Här finns titlar som ”Buss 414” och ”Buss 444”.

Den förra är det långsamma sättet att ta sig till Jonas Kullhammars hemtrakter i Orminge, den senare är snabbussen.

Buss 414 tar sävligt med sig lyssnarna på en färd där Kullhammar hinner med att frambringa alla sorters ljud – jag får associationer till en radiopjäs där berättelsen illustreras av olika effektljud.

Med detta kan också förstås att Jonas Kullhammar är något av en instrumentfetischist. Två av hans saxofoner, en bautasax och en dubbelsax, måste ha stöd i golvet och utövaren har i stort sett ingen rörelsemån själv på scenen.

För nästan varje ny låt kommer det fram ett nytt instrument och det låter oftast väldigt bra. Men ibland tycker jag nästan att instrumenten tar över musiken. Det är kul med instrument man aldrig har sett eller hört förut, men helheten blir lidande, det blir instrumenten och inte musiken som står i centrum.

Kanske hade det varit bättre om Kullhammar avdramatiserat instrumentfixeringen genom att berätta om sina instrument, när han ändå var i berättartagen.

Det hade kanske gjort att koncentrationen på musiken och musikernas prestationer blivit större. För Nacka Forum är ett ytterst kompetent band med Kresten Osgood på trummor, Johan Berthling på kontrabas, Goran Kajfes, oftast på trumpet, och Jonas Kullhammar på diverse instrument.

Det är en konsert med många bottnar, men oftast håller man sig i Jonas Kullhammars hemtrakter. Men även de andra medlemmarna verkar vara hemma där, hans gästfrihet är stor och han bjuder även publiken att komma och hälsa på.

Och det gör vi så gärna. kanske kan bandet då ta steget fullt ut och bjuda på en performance, en happening i gammal god stil. Ingredienserna för det finns i detta lite utflippade band.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: