Nyberg, Björänge och Bridgewater öppnade för andra

19 Okt

Tre jazzsångerskor på två dagar. Med olika temperament, men också med vissa saker som förenar.

Lina Nyberg, Lisa Björänge och Dee Dee Bridgewater har alla tre utvecklat ett koncept där de är del i ett större sammanhang, snarare än stjärnan som står i rampljuset med kompet i skuggan bakom.

Den klassiska jazzsångerskan sjunger med en pianotrio bakom sig, där trions pianist spelar ett kort solo i mitten av låten och där sångerskan inleder och avslutar. Eller så har hon ett storband i ryggen som stöttar och där någon i brasset kan ta ett solo i mitten.

Men här har vi nu tre sångerskor som har med sig ett band, som kanske inte uppträder på lika villkor, men som ändå har en mer framträdande roll än tidigare brukligt. Låtarna har arrangerats så att bandet klivit fram ur skuggan.

Lina Nyberg var först ut på Teaterstudio Ledermans scen. Hon har spelat i ett otal konstellationer och har spelat in lika många album, med andra ord så rutinerad att hon kan ta sig an det mesta i jazzväg.

Denna kväll hade hon med sig sitt band som består av David Stackenäs på gitarr, Cecilia Persson vid pianot, Josef Kallerdahl och Peter Danemo bakom basen respektive trummorna. Dessutom hade Lina förstärkt bandet med riksspelman Lisa Rydberg på fiol.

Temat för kvällen var fåglar, i låttitlar och texter, vilket visar både hennes mångkunnighet och hennes splittring. Det känns som om hon gjort så mycket och kan så mycket att hon inte riktigt kan bestämma sig för vad hon vill göra i fortsättningen. Under tiden bidar hon sin tid med konserter som denna kväll på Teaterstudio Lederman.

Som vanligt är det oklanderlig sång och bandet stöttar henne väldigt bra, och gör även egna soloinsatser av hög klass. Men det lyfter aldrig riktigt.

Själv är jag väldigt svag för David Stackenäs gnidande gitarr, ett konstroversiellt sätt att spela när man ska kompa en sångerska, men det fungerar fantastiskt bra i det här sammanhanget. Josef Kallerdahls bas står också ut under delar av konserten.

 

Lisa Björänge Quintet efterträdde Lina Nyberg Band på Ledermans scen. Liksom Lina Nyberg lyfte hon fram sina medmusikanter och gav dem från tid till annan en huvudroll. Där spelade Klas Toresson tenorsaxofon, Fabian Kallerdahl piano, Pär-Ola Landin kontrabas och Jon Fält trummor.

Och i de första två numren hade man en gäst, Niklas Barnö på trumpet. Några dagar tidigare hade jag hört honom nästan blåsa livet ur sig som stand in i Anna Högberg Attack. Nu presenterades han av Lisa Björänge som fantastisk, både som musiker och människa, varpå Barnö röt av förlägenhet. Därefter blåste han ursinnigt i två låtar och sprang därifrån, troligen till nästa gig. Saknad av oss i publiken. Han ger verkligen allt när han spelar och det betyder mycket för energin i bandet. Klas Toresson är en helt annan typ av blåsare, som kanske i och för sig smälter bättre in i ett band som är sångbaserat.

Lisa Björänge är en skicklig sångerska men saknar kanske lite av den personlighet som utmärker de allra största. Men hon är långt på väg och har ett imponerande band till sin hjälp, där Fabian Kallerdahls piano måste vara en guldgruva att ha i ryggen. Jon Fält är alltid lika rolig att se och höra och hans samspel med Pär-Ola Landin både hörs och syns för oss åskådare.

 

Kvällen efter, i Stockholms konserthus, uppträdde Dee Dee Bridgewater med band. Det började lite trögt, första låten ägnades åt att alla i bandet fick var sitt solo, liksom för att presenteras för publiken. För mig känns det konstigt, jag föredrar att bandet börjar med att visa vad man står för, ett avstamp inför kvällen.

Det lite tröga höll i sig i några låtar, men så gjorde Dee Dee en mycket fin version av Thelonious Monks ”Blue Monk”. Därefter höll konserten den fina klassen setet ut. Även om Dee Dee Bridgewater dominerade scenen så lät hon sina medmusikanter ta stor plats. Theo Croker och Anthony Ware spelade trumpet respektive sax, Michael King trakterade pianot, Eric Wheeler basen och Kassa Overall trummorna. Särskilt de två sistnämnda gjorde bra ifrån sig, medan blåsarna kändes lite bleka. Repertoaren var skiftade och hon avslutade konserten med Stevie Wonders Living for the city. Publiken ville ha mer men det fick bli punkten för en habil insats på konserthusscenen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: