Bengt Bergers oemotståndliga brygd

27 Nov

Bengt Bergers musik är väldigt kollektiv. Det är växelsång, det är tempoväxlingar och taktbyten. Här finns unisona avdelningar och avdelningar där instrumenten ligger ovanpå varandra. Och både musikerna och publiken har roligt, det finns spelglädje och det finns hela tiden utrymme för musikerna att överraska varandra. Det råder en öppenhet som vi också ser i musikernas ansikten, i deras blickar när de söker varandra.

På scenen i Plugged Records källare spelar Beches Brew, göteborgsversionen. Beche är trumslagaren Bengt Berger. I bandet spelar också alt- och sopransaxofonisten Sir Thomas Jäderlund och likaså sopransaxofonisten Thomas Gustafsson. På gitarr ser vi Göran Klinghagen och på kontrabas Stefan Bellnäs.

Här finns alltså ingen tenorsax, vilket gör balansen i gruppen mera jämställd. Andan är prestigelös och man kan erkänna att vissa passager är krävande att spela, att andra är roliga att ta tag i. Sir Thomas Jäderlund och Thomas Gustafsson turas om att dra med sina saxar, med både glädje och skicklighet. Detta finns också i högsta grad hos Klinghagen på gitarr. Han spelar bakgrund, han spelar unisont och han spelar i förgrunden, allt med samma lätthet och auktoritet, inklusive utflykter i rockrymden.

Basisten Stefan Bellnäs kom i bil på förmiddagen från Göteborg och skulle göra samma resa tillbaka efter spelningen. För oss i den fåtaliga publiken var det värt resan, hoppas Bellnäs kände likadant.

Bengt Berger själv skriver varierad musik som utmanar utövarna. Hans trumspel, ofta med klubborna, manar också på bandet. Och de antar utmaningen, taggar upp allteftersom konserten framskrider. I sina bästa stunder, som i konsertens andra avdelning, är detta oemotståndlig musik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: