Stämningsfullt med Rebecka Törnqvist

28 Nov

Det är långt ifrån en vanlig popkonsert på Kulturhuset/Stadsteaterns stora scen. Det kvider, det läggs ut ljudmattor. Sångerna inramas av enstaka ljud, omfamnas av himmelska toner.

Och huvudpersonen själv, sångerskan Rebecka Törnqvist, har en fantastisk röst, men i detta format är det mer byggandet av stämningar än hennes egen sång som är det viktiga.

Synd på så rara ärter, skulle man kunna utbrista. Men i gengäld får jag en föreställning som inte gör avkall på det konstnärliga målet, ingen ska lockas att glänsa på bekostnad av grundstämningen. Jag har till exempel sett saxofonisten Per Texas Johansson i många olika jazzsammanhang, men aldrig utan att han spelat ett enda solo. Detta var första gången.

Ja, egentligen var det ingen av musikerna som fick spela ut, det hade brutit den förtrollande stämningen i lokalen.

Och kanske hade stämningen blivit ännu mer magisk om Rebecka skippat mellansnacket och i bästa Dylananda låtit instrumenten fylla ut pausen mellan låtarna.

Men det är ingen avgörande invändning.

Det var som sagt en stämningsfull konsert och den udda orkestern gjorde sitt för att få det dithän. Det kom ljud överallt ifrån. Plötsligt kunde ett beat rulla i gång. Plötsligt tog en låt slut. Plötsligt lyssnade vi till en hisnande ballad.

Men trots de tvära kasten lämnade Rebecka Törnqvist och sjumannabandet aldrig grundkonceptet, den som gjorde konserten till en skimrande föreställning mitt emellan en klostermässa och Marlene Dietrich.

Orkestern var sjuhövdad med en väldigt udda sättning med två blåsare, två gitarrister, en keyboardist, en trummis och en harpist.

I nästa projekt kanske Rebecka Törnqvist kan framhäva sig själv och sin sång på ett tydligare sätt, gå upp en oktav och sjunga ut. Jag lovar att jag kommer och lyssnar då också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: